JADŁOSPIS
| DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
| Poniedziałek 20.10.2025r | Chleb słonecznikowy 35g z masłem 5g, (mąka żytnia, mleko) sałata, jajko gotowane, rzodkiewka, szczyp(kakao na mleku 2%, 200ml(kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12%, może zawierać soję),iorek, kakao na mleku 2%, 200 ml, arbuz | Krupnik z ziemniakami 250ml (wywar z indyka, sól seler) , makaron z sosem mięsno (wp) pomidorowym 80g, ogórkiem kiszonym i papryką (jajka, mąka pszenna), kompot 150ml | Ciasto cytrynowe (mąka pszenna,jajka), mleko 200ml, jabłka |
| Wtorek 21.10.2025r | Płatki zbożowe na mleku 200g rogal pszenny 35g z masłem 5g i dżemem 100% owoców, banan | Żurek z jajkiem i kiełbasą 250ml,(wywar z indyka, sól,seler, mleko), ryż parowany z jabłkami i polewą serowo-jogurtową, kompot 150ml | Kanapki z pieczywa pszenno żytniego (mąka pszenna, żytnia) z wędliną i serem żółtym (mleko) , sok owocowy 200ml |
| Środa 22.10.2025r | Pieczywo pszenno-pełnoziarniste z masłem 5g (mleko, pszenica, mąka pełnoziarnista) schab pieczony w ziołach (wyp.wł.)pomidor, szczypiorek , kawa zbożowa na mleku 200ml (jęczmien, żyto)melon | Zupa z soczewicy czerwonej 250ml (wywar z indyka, sól,seler, mleko), pierogi z kapustą i mięsem , cebulka , kompot truskawkowy150ml | Rogaliki drożdżowe z jabłkiem(mąka pszenna, jajka), mleko 200ml |
| Czwartek 23.10.2025r | Gryzka pszenna z masłem 5g (mleko), pasta rybna z warzywami i ogórkiem kiszonym(ryba miruna ) papryka,(kakao na mleku 2%, 200ml(kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 10-12%, może zawierać soję), gruszka | Zupa pomidorowa z makaronem 250ml (wywar z indyka, sól,seler, mleko, mąka pszenna) podudzie z kurczaka pieczone 100g w ziołach z pieca, ziemniaki 200g, buraki, kompot 150ml | Deser jogurtowy z owocami 150ml (mleko), biszkopty pełnoziarniste (mąka pełnoziarnista) |
| Piątek 24.10.2025r | Paluch pszenny z masłem 5g (mleko), szynka Okopcona 20g pomidor, szczypiorek,kawa zbożowa na mleku 200ml, (jęczmień ,żyto)winogron | Zupa pieczarkowa z ziemniakami 250ml (seler, mleko),ryba po grecku z warzywami i groszkiem zielonym (ryba miruna, jajka) 80g (mąka pszenna, mleko), kompot owocowy 200ml | Serek waniliowy 150g (mleko), wafle ryżowe naturalne z miodem, jabłka |
Kompoty przygotowywane są z sezonowych i mrożonych owoców: jabłka, śliwki, z czarnej porzeczki, mieszanki owocowej, wiśni, porzeczki czerwonej, mieszanek kompotowych
Alergeny zostały wyróżnione pogrubiona czcionką.
W w/w potrawach znajdują się substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji tj.: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies), mleko i produkty mleczne, ryby, jaja, seler, orzechy, soja.
Woda dostępna jest dla dzieci przez cały dzień pobytu w przedszkolu.
Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Alergeny występujące w posiłkach:
1 Zboża zawierające gluten
2 Skorupiaki i produkty pochodne
3 Jaja i produkty pochodne
4 Ryby i produkty pochodne
5 Orzeszki ziemne
6 Soja i produkty pochodne
7 Mleko i produkty pochodne
8 Orzechy
9 Seler i produkty pochodne
10 Gorczyca i produkty pochodne
11 Nasiona sezamu i produkty pochodne
12 Dwutlenek siarki
13 Łubin
14 Mięczaki
