JADŁOSPIS
05.05.2025r. -09.05.2025r.
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Poniedziałek 05.05.2025r. | Chleb słonecznikowy 35g , pszenny (mąka pełnoziarnista, pszenna) z masłem (mleko), sałata, szynka drobiowa, ogórek , szczypiorek, kawa zbożowa na mleku 200ml, gruszka | Zupa brokułowa z ziemniakami 250ml (seler,mleko), makaron spaghetti z sosem mięsno pomidorowym, ogórkiem kiszonym i papryką, kompot 150ml | Ciasto jogurtowe (mąka pszenna, mleko), kakao na mleku 200ml, jabłka |
Wtorek 06.05.2025r. | Gryzka (mąka pszenna), masło 5g (mleko), pasta rybno jajeczna (ryba miruna, jajka), ogórek kiszony, herbata, papryka, melon | Zupa z kasza jaglaną i natką pietruszki 250 ml (mleko, seler), filet z kurczaka w panierce , ziemniaki, mizeria ześmietaną (mleko), kompot wiśniowy 150m l | Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego, pszennego z masłem (mleko) z wędliną, warzywa, kawa zbożowa na mleku 200ml, kiwi |
Środa 07.05.2025r. | Gryzka (mąka pszenna) z masłem 5g (mleko), twarożek (mleko), kakao na mleku 200 ml, banan | Zupa z buraczkami z ziemniakami (seler, mleko) , pieczeń z mięsa mieszanego z kaszą bulgur 70g , seler z marchewką i jabłkiem, kompot wiśniowy 150ml | Jogurt naturalny z brzoskwiniami (mleko), wafle tortowe z dżemem |
Czwartek 08.05.2025r. | Kawa zbożowa na mleku 200ml, chleb graham, pszenny z masłem 5g (mleko, mąka graham, pszenna), szynka Okopcona, pomidor, szczypiorek , winogron | Zupa z fasolką szparagową (seler, mleko), kluski serowe z musem truskawkowym (mleko), marchewka,, kompot owocowy 150 ml | Kisiel owocowy 150ml, bułeczka z jagodami (mąka pszenna) |
Piątek 09.05.2025r. | Płatki zbożowe na mleku 200ml, paluch pszenny z masłem, dżem 100% owoców, pomarańcza | Zupa ryżanka z koperkiem ,(seler)ryba miruna (jajka, mąka pszenna) ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot truskawkowy 150 ml | Serek waniliowy 150g (mleko), herbatniki, jabłka |
Jadłospis 12.05.2025r.-16.05.2025r. |
DATA | ŚNIADANIE | OBIAD | PODWIECZOREK |
Poniedziałek 12.05.2025r. | Bułka pszenna z masłem, sałata,szynka wp, pomidorek koktajlowy, kawa zbożowa na mleku 200 ml, banan | Zupa pomidorowa z makaronem 250ml (seler,mleko), ziemniaki,kotlet mielony z pieca (jajka), surówka z kapusty białej i warzyw, kompot 150ml | Chałka z masłem 5 g (mąka pszenna, mleko) dżem, mleko 200ml, jabłka |
Wtorek 13.05.2025r. | Płatki jaglane na mleku 200ml (mleko) chleb słonecznikowy 35g (mąka pełnoziarnista), masło 5g (mleko), sałata, krakowska podsuszana, ogórek, szczypiorek, melon | Zupa fasolowa z ziemniakami 250 ml, polędwiczki wp z kaszą jęczmienną 70g , surówka z pora ,marchewki i jabłka,kompot owocowy 150m l | Rogaliki drożdżowe z jabłkami, mleko 200ml |
Środa 14.05.2025r. | Gryzka (mąka pszenna) z masłem 5g (mleko) i warzywami, parówki z szynki,ketchup, kawa zbożowa na mleku 200ml, pomarańcza | Flaczki z kurczaka 250ml, (seler), ryż parowany zapiekany z jabłkami, twarożek (mleko), kompot porzeczkowy 150ml | Rolada biszkoptowa z galaretką owocową, gruszka |
Czwartek 15.05.2025r. | Herbata owocowa200ml, chleb graham z masłem 5g (mleko, mąka graham), pasta rybna z tuńczyka (ryba, tuńczyk) z ogórkiem kiszonym, papryka, kiwi | Zupa zacierkowa (seler) 250 ml, pierogi mięsne z cebulką duszoną (mąka pszenna), kompot wiśniowy 150ml | Tosty z masłem, wędliną i serem, papryka, kawa zbożowa na mleku 200ml, winogron |
Piątek 16.05.2025r. Wycieczka całodniowa | Chleb graham, pszenny z masłem, sałata , ser żółty, pomidor, szczypiorek, herbata z cytryną | Suchy prowiant: Bułka pszenna z masłem, sałatą, schab pieczony, rzodkiewka Banan | Soczek owocowy 100% owoców 200ml, pączek |
Kompoty przygotowywane są z sezonowych i mrożonych owoców: jabłka, śliwki, z czarnej porzeczki, mieszanki owocowej, wiśni, porzeczki czerwonej, mieszanek kompotowych
Alergeny zostały wyróżnione pogrubiona czcionką.
W w/w potrawach znajdują się substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji tj.: zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies), mleko i produkty mleczne, ryby, jaja, seler, orzechy, soja.
Woda dostępna jest dla dzieci przez cały dzień pobytu w przedszkolu.
Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
Alergeny występujące w posiłkach:
1 Zboża zawierające gluten
2 Skorupiaki i produkty pochodne
3 Jaja i produkty pochodne
4 Ryby i produkty pochodne
5 Orzeszki ziemne
6 Soja i produkty pochodne
7 Mleko i produkty pochodne
8 Orzechy
9 Seler i produkty pochodne
10 Gorczyca i produkty pochodne
11 Nasiona sezamu i produkty pochodne
12 Dwutlenek siarki
13 Łubin
14 Mięczaki